Nu är det öppet för att söka höstens utbildningar. Den 3 september startar fyra utbildningar som är anpassade efter branschens behov med stort personalbehov.
- Utbildningarna har utöver teoretiska inslag också stora delar praktik (LIA). De kontaker som sker mellan företag och studerande leder oftast till anställningar säger Maria Kalén som är utbildningssamordnare på Heta Utbildningar.
Drifttekniker kraft & värme Försörjningen av värme, elkraft och kyla måste hållas igång dygnet runt samtidigt som ny teknik och smarta lösningar utvecklas för att spara energi, pengar och miljö. En drifttekniker är en nyckelperson i allt från praktiskt arbete med drift och underhåll av energiteknisk utrustning till användning av den senaste it-tekniken för styrning och optimering.
- Den lärandemiljö Heta Utbildningar har är helt unik. Det finns bland annat ett stort labb på hela 2000 kvm fullt utrustat, exakt som labb som finns i branschen. Att kunna göra fullskarliga tester är inte bara roligare, det ger kunskap och självförtroende som leder till jobb för de studerande, säger Hans Östberg, utbildare.
Eldistribution med apparatteknik Utbildningen till elkrafttekniker ger möjligheter att vara med i förnyelsen och ombyggnaden av våra befintliga elnät. Det finns ett stort behov av nya tekniska lösningar, som Smarta nät, nätkoder och mikroproduktion för att möta de växande kraven. Stora projekt är på gång vilket kräver fler tekniker med rätt kompetens.
- Det unika med utbildningen är den starka kopplingen till näringslivet. Jag uppskattar de gästföreläsare som deltagit och stämningen var mycket god i klassen, säger en av de tidigare studerande på eldistributionsutbildningen.
Fartygsbefäl i skärgårdsmiljö I utbildningen finns exempelvis navigationsutbildning i modern simulatormiljö och avancerad brandutbildning. De som studerar får också öva praktiskt ombord på skolfartyget M/S Topaz i den vackraste av skärgårdar – Höga Kusten! Maskinutbildning, radioutbildning och sjömanskap ingår samt mycket mer.
- Branschen är bred och spännande. Att arbeta som fartygsbefäl innebär dessutom mycket ansvar, lång ledighet och har stora karriärmöjligheter berättar Simon Burstedt, utbildningsledare.
VVS-ingenjör med 3D CAD-, BIM- och solenergi-ompetens Framtidens byggnader ska vara självförsörjande på energi och vara miljöanpassade. Men det är stor brist på utbildad personal som kan planera för effektiv värme, ventilation och sanitet (VVS) i nya fastigheter och arbetsgivarna har problem att hitta folk.
- Utbildningen leder till jobb i en bransch som har Sveriges mest efterfrågade kompetenser. Att arbeta i 3D CAD-miljö i sitt yrke är skapande och kreativt.