Heta utbildningar på Facebook
Heta utbildningar på Twitter

Certifierad
Kyl- och värmepumptekniker
inriktning energieffektivisering

Ansökan öppnar februari 2020

Vill du bli en problemlösare som både jobbar med hållbar teknik och möter nya människor? Då kan ett ansvarsfullt yrke med stor frihet som kyl- och värmepumptekniker vara något för dig!

UTBILDNINGSINFORMATION

Sista ansökningsdag: -
Utbildningsstart: Hösten 2020
Utbildningens omfattning: 300 YH-poäng, 1,5 år
Utbildningsort: Härnösand, Västernorrlands län
Undervisningsform: Distans med obligatoriska inneveckor i Härnösand
Antal inneveckor: 5 veckor
Studietakt: Heltid
Undervisningsspråk: Svenska
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet*
Särskilda förkunskaper: Minst betyg E (godkänt) i någon av följande gymnasiekurser eller motsvarande kunskaper: Praktisk ellära, Ellära 1, Fysik 1, Teknik 1, Energiteknik 1, Värmelära eller Systemuppbyggnad.

*Behörighetsgivande förutbildning erbjuds till sökande som saknar särskidla förkunskaper. Reell kompetens och 20%-regeln prövas. Du kan alltid skicka in din ansökan, även om du inte har alla krav uppfyllda, och få den prövad. T. ex om du arbetat flera år.

Här kan du läsa mer om behörighetsgivande förutbildning
Här kan du läsa mer om reell kompetens.länk till annan webbplats
Här kan du läsa mer om och 20%-regeln.länk till annan webbplats

Ett fritt och varierande framtidsyrke

Vill du bli en problemlösare som både jobbar med hållbar teknik och möter nya människor? Då kan ett ansvarsfullt yrke med stor frihet som kyl- och värmepumptekniker vara något för dig!

I utbildningen får du specialkunskaper för arbete med bl a installation och underhåll av olika typer av kylanläggningar och värmepumpar i livsmedelsbutiker, sjukhus, industrier, bostadshus och transportfordon med många flera. Utöver det får du hos oss en bred överblick över system för värme/kyla, ventilation och el, hur de samverkar och vad deras utformning och drift betyder för energiförbrukning, ekonomi och miljöpåverkan.

Du lär dig ett självständigt yrke där du typiskt möter kunder dagligen och med initiativkraft och servicekänsla försöker hjälpa dem med deras tekniska problem.

Kyl- och värmepumpteknikers arbetsuppgifter korsar många tekniska och affärsmässiga gränser. De kan röra allt från offerter till elfel, från hårdlödning till molndatatjänster.

Därför får du bl a lära dig om teorin bakom kylprocesser, kyl/värme-, el- och styrsystem, arbeta praktiskt med underhåll och drift av anläggningar, hantera kundrelationer och projekt. Inte minst under de omfattande praktikperioderna (LIA) får du tillämpa dina kunskaper i verkliga arbetssituationer och har goda möjligheter att knyta kontakter i branschen.

I vårt utbildningslab ryms landets än så länge enda examinationscentrum för installatörer av förnybara energisystem, och du får förutom spetskompetens som kyl/värmepumptekniker (med möjlighet att avlägga examinationsproven för certifiering) insikt i effektiv energianvändning och produktion från förnybara källor, framförallt solen.

INFORMATIONSBLADPDF

Om du inte har de förkunskaper som efterfrågas eller är osäker, kontakta studievägledarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster